Referat fra centerrådsmøde d. 28. februar 2023

Referat af centerrådsmøde i Center for Unge og Midlertidige Botilbud, afholdt den 28. februar 2023 kl. 16-18 på Thorupgården.

1. Velkommen og godkendelse af dagsorden

Centerchef Lene Benn byder velkommen.

Dagsorden godkendes.

2. Information fra ny centerchef

Præsentation af ny centerchef

Lene fortæller, at hun kommer fra en stilling som tilbudsleder i Borgercenter Handicap (BCH), hvor hun har haft 3 botilbud under sig, og at hun har været tilbudsleder i 6 år. Tidligere var Lene i 5 år leder på et behandlingstilbud for børn og unge. Lene har stor erfaring i at drive og genopbygge faglige, stærke og driftssikre tilbud.

Lenes ledelsesfaglige profil er understøttet af en uddannelse som auditor i kvalitetssikring/ledelsesstyrring. Lene er uddannet pædagog og har mangeårig ledererfaring både fra det private og offentlige.

Centrets udviklingsplan

Lene fortæller, at udviklingsplanen er fra 2022 ,og at der skal udarbejdes en ny for 2023. Lene vil gerne inddrage Centerrådet i arbejdet med centrets udviklingsplan.

Der er en opmærksomhed fra medlemmerne i Centerrådet, og flere medlemmer giver udtryk for ,at de ikke ser, at udviklingsplanen stemmer overens med det lokale arbejde der sker på tilbuddene.

Lene fortæller, at tilbuddene udarbejder egne lokale udviklingsplaner. Den lokale udviklingsplan skal medarbejderne kende og arbejde med. Hun er derfor opmærksom på, at centrets kommende udviklingsplan skal være konkret og mulig at omsætte i praksis. Derudover skal udviklingsplanen tage udgangspunkt i omstillingsplanerne og bedre botilbudspakken.

Der er ikke kendskab til Bedre botilbudspakken i centerrådet, og det aftales, at den vil blive præsenteres på næste centerråd.

Centerrådet er enige om, at det er vigtigt at inddrage medarbejdere i udviklingsarbejdet og også høre dem, hvad der virker.

Input til udviklingsplanen

Medlemmerne udtrykker, at peer-medarbejdere har en positiv effekt, og at der ønskes et fortsat arbejde med peers.

  • I den nuværende udviklingsplan er der et punkt omkring flow. Der er en drøftelse og enighed om, at det er en ærgerlig måde at evaluere på, og derfor ærgerligt det står alene. Det handler om borgernes trivsel og hermed selvstændighed.
  • Der er meget i gang, og der er en oplevelse af, at mange initiativer bliver sat i gang ovenfra, uden medarbejderne involveres. Hvis der sættes for mange projekter og initiativer i gang, tager det tid fra den direkte borgerkontakt. Det bør der være en opmærksomhed på. Der er et ønske om, at det fremgår i udviklingsplanen, hvad kerneopgaven er.  
  • Der er et ønske om temadage og udviklingsinitiativer, hvor personale og beboere deltager sammen.  

På kommende centerrådsmøde vil den overordnede udviklingsplan fremlægges, og her vil der være mulighed for at drøfte de temaer, der kan tages med videre til de lokale udviklingsplaner.

Opfølgning fra sidst.

Transparens i centrets budgetfordeling

Der stilles et spørgsmål om, hvordan man som borger kan se, at man får de penge, som man er tildelt ud fra sin VUM (voksenudredningsmetode).

Lene fortæller, at myndighed udarbejder ud fra VUM en støttebehovsvurdering. Denne støttebehovsvurdering udløser x antal midler. Midlerne følger ikke borgerne direkte, men centret får en samlet pulje. Lene fortæller, at der er hendes opgave sammen med økonomipartneren og tilbudslederne at fordele midlerne. Det er hendes ansvar at sikre, at tilbuddene er kvalificeret, og midlerne tildeles hensigtsmæssigt herefter. Denne model gør således, at det er muligt løbende at justere i budgetterne, der hvor behovene måtte være.

Hvis man som borger ser, at ens støttebehov ikke afspejles i støttebehovsvurderingen, henvises der til samarbejdet med myndighed og den fremskudte sagsbehandler.

Medlemmerne oplever fortsat, at der mangler svar på, hvordan tilbuddene indfrier de individuelle behov, der måtte være. Lene foreslår, at det kan overvejes, om økonomipartneren inviteres ind på et kommende centerråd.

Sikkerhedsinstrukser i centret og de dilemmaer det medfører

Centerrådsmedlemmerne fortæller, at BVC-scoringerne, og de sikkerhedsinstrukser der arbejdes ud fra, medfører store udfordringer i forhold til at give beboerne den støtte, de har behov for. Det kan medføre, at flere beboere bliver dårligere og kan i værste tilfælde medføre indlæggelser. Lene er enig i, at instrukserne spænder ben for arbejdet, og den støtte man kan give borgerne - det kan man være nødt til at kigge på lokalt. Lene går videre med dette.

3. Nyt fra Dialogforum

Der har været afholdt møde i Dialogforum d. 30. januar. Referat fra Dialogforum sendes ud til centerrådsmedlemmerne.

M ønsker at melde sig til Dialogforum. Maria går videre med dette, da CUMB aktuel har en ledig plads.

Forslag til punkter til kommende Dialogforum: Huslejestigningerne og beboernes rettigheder.

Er der punkter til Dialogforum, kan de desuden sendes til Maria på cg2@kk.dk.

4. Orientering fra beboerrepræsentanterne

Kommunikation og information på tilbuddene når leder ikke er til stede (J: Thorupgården)

Tilbudsleder har opsagt sin stilling, og J fortæller, at der er en forhåbning om, at det bliver bedre med en ny ledelse at få svar på sine henvendelser.

Lene gør opmærksom på, at når der fremsendes klager direkte til hendes mail, så må hun ikke svare eller kvittere på mail. Man modtager et kvitteringsbrev indenfor 10 dage, jf. Københavns Kommunes svarpolitik.

Husleje- og koststigning i CUMB for § 107- og § 108-tilbuddene (M: Thorupgården, L: Griffenfeldsgade & pårørende S: Sydhavnen)

Medlemmerne har forståelse for, at det er nødvendigt med huslejestigningerne, men oplever at huslejen på tilbuddene er steget mellem 73,9% - 151 %, hvilket anses som usandsynlig højt. Flere af beboerne har ikke ret til boligstøtte, og der er herved ikke de samme rettigheder som for andre, der ikke bor på botilbud. S oplyser, at de modtager besked om, at personalet ikke kan hjælpe med evt. klage over stigningerne.

Lene oplyser, at der er huslejestigning for alle, men at hun vil undersøge den store procentvise stigning. Personalet på tilbuddene skal understøtte beboerne ift. at afklare muligheder for deres økonomiske situation.

M foreslår at punktet bringes ind til Dialogforum.

S oplyser, at kosten er steget med 86,7 %, hvilket medfører, at mange føler sig nødsaget til at melde sig ud af ordningen. På Thorupgården er kosten dog faldet.

LM fortæller, at de rammes mere af stigningerne, da de ikke modregnes rådighedsbeløbet i egenbetalingen. L fortæller, at det er vigtigt at pointere, at Hørkram er et dyrt samarbejde.
Lene fortæller, at man desværre ikke kan ændre på leverandøren.

P fortæller, at det kan medføre store regninger for nogle, hvilket er sket i LF's tilfælde. Maria oplyser om mulighed for at lave en afdragsordning på https://www.kk.dk/mitbetalingsoverblik, hvor der findes kontaktoplysninger.

Lene fortæller, at hun vil se på, hvordan det kan forebygges at det sker for andre, men inflationen desværre er en del af årsagen.

LE spørger om andre oplever, at den fulde recept indløses på en gang. Flere oplyser det sker på deres tilbud.

Maria undersøger og følger op på kommende centerråd.

5. Orientering fra pårørenderepræsentanter

Visitationspolitikken i centret – beboersammensætningen er bekymrende på botilbud (H: Borgervænget)

Flere af medlemmerne genkender udfordringerne fra de tilbud, de repræsenterer.

Lene orienterer om, at hun er medformand i visitationen, og at det er en del af hendes opgave at sikre de rette beboere på tilbuddene. I visitationsudvalget sidder udvalgte fagpersoner, hvor myndighedssagsbehandler fremlægger sin sag, og udvalget drøfter, hvilket tilbud der er egnet. Aktuelt har Borgervænget en bred målgruppebeskrivelse, og der er en opmærksomhed på, at det kan skabe udfordringer. Hvis det opleves, at der er borgere, der for hurtigt arbejder sig ud af tilbuddet (red. målgruppen), må tilbuddet genbesøge målgruppen og evt. justere.

P oplyser om, at det er et tilbagevendende tema på Dialogforum. Det er et stort problem, og på den anden side kan det også skabe udfordringer, hvis man laver for snævre målgruppebeskrivelser.

Punkt vedrørende hvordan tilbuddene omsætter viden fra VISO-forløb, som efterfølgende kommer borgeren til gavn, flyttes til næste centerråd.

6. Orientering fra pårørendevejleder

Kommende pårørendearrangementer

Vedlagt som bilag til referatet.

Velkomstfolder

Der er på forrige centerrådsmøde blev forespurgt en velkomstfolder. Indholdsfortegnelse og processen gennemgås. Der er en opmærksomhed fra medlemmerne på, at en velkomstfolder ikke kan stå alene. Denne opmærksomhed går Maria og Julie videre med i forbindelse med arbejdet med at udvikle velkomstfolderen.

Der kommer følgende input fra medlemmerne til velkomstfolderen:

  • Rettigheder for medicinhåndtering
  • En forklaring over vigtige forkortelser
  • Under lokale forhold på tilbuddene ønskes en oversigt over, hvis nogle beboere har særlige funktioner
  • Link til hjemmesiden
  • Rettighederne til at se og være med til at dokumentere

Velkomstfolderen sendes i høring eller tages med på kommende centerråd.

7.  Opsamling/eventuelt

Medlemmer til arbejdsgruppe for tværgående temamøder (næste arbejdsgruppe d. 6. marts)

S, LM og LE melder sig til arbejdsgruppen.

Optag af nye medlemmer

Der er kommet en forespørgsel om optag af ny pårørenderepræsentant fra Thorupgården. Da Thorupgården er et stort tilbud er centerrådet enig i, at det vil give god mening.

Kommende centerrådsdatoer – ønskes før-formøde fortsat?  

Før-formødet uden centerchef for centerrådsmedlemmerne ønskes fortsat. Det forsøges, at det ligger en anden dag end formødet med forperson, næstforperson og centerchef. Maria indkalder.

Eventuelt

På kommende centerråd ønskes det, at der er færre punkter på dagsorden, så der er god tid til at tale om det, som fylder.

8. Tak for i dag

Kommende dato for centerråd:

22. maj 2023 fra 16.00-18.00.