Referat fra centerrådsmøde d. 18. januar 2024

Referat af centerrådsmøde i Center for Unge og Midlertidige Botilbud, afholdt den 18. januar 2024 kl. 16-18 på Thorupgården.

1. Velkommen og nyt fra centerchefen

Ved centerchef Lene Benn.

Dagsorden godkendes.

Præsentation af ændringer i centret:

 

Pårørendevejleder

Pårørendevejleder Julie, har fået ny stilling, men vil fortsat have en tilknytning til centret som pårørendevejleder. Det er endnu ikke afklaret, hvad det konkret får af betydning for pårørendeindsatsen. Det kan dog allerede nu siges, at pårørendeindsatsen fremover vil blive forankret mere lokalt.

Beskæftigelse og civilsamfundsvejleder

En af centrets beskæftigelsesvejledere er pt. i et midlertidigt barselsvikariat som frivillig mentor. Centret har fortsat en beskæftigelsesvejleder, der fortsat varetager indsatsen.

Ansættelse af udviklingskonsulent

Rikke Bangsgaard er ansat som udviklingskonsulent i centret pr. 1.januar 2024. Rikke vil varetage den faglige udvikling og kvalificering af centret i samarbejde med interne og eksterne samarbejdspartnere. Rikke vil derudover være opsøgende og afdækkende i forhold til nye tiltag i centret.

Kompetenceløft og samarbejde

I år skal der ske et kompetenceløft, særligt inden for misbrugsområdet og området for spiseforstyrrelse/selvskade. Traumebevidst og traumebaseret tilgang vil også blive en del af kompetencekataloget. 

Ud over kompetenceløft af medarbejderne skal der arbejdes mere systematisk med samarbejdet mellem regionen og kommunen.

Det drøftes, at det også kunne være interessant at se på, hvor mange der har snitflader til den kommunale misbrugsbehandling og om der her også skal ske et tættere og mere koordineret samarbejde. Dette vil blive undersøgt.

Psykologfaglig understøttelse
1. februar 2024 bliver der tilknyttet en psykolog i centret. Psykologens primære opgave bliver oversættelsen fra behandlingspsykiatrien til en psykologfaglig vinkel og videre ud i den pædagogiske praksis. I første omgang for en 5-måneders periode. 

Udgangspunktet for samarbejdet er ikke, at det bliver direkte borgerrettet. Der vil løbende blive fulgt op på indsatsen. Det vil blive et tilbagevendende punkt her på centerrådsmødet.

Centerrådets repræsentanter fortæller, at der er en efterspørgsel på psykologkontakt for borgerne.

Centrets udviklingsplan og strategi

Centrets strategi vil blive præsenteret i forlængelse af udviklingsplan for 2024, der begge bliver gennemgået på næste centerrådsmøde.

Sexismeundersøgelse

I efteråret blev der afholdt en sexismeundersøgelse blandt medarbejderne med det formål at afdække og få viden om omfanget af sexisme og seksuel chikane i Københavns Kommune. Det er en samlet undersøgelse for hele kommunen.

Undersøgelsen giver ikke mulighed for at håndtere eller udpege konkrete tilfælde af seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed. Undersøgelsen har givet anledning til en opmærksomhed på, at der skal arbejdes videre med området i centret. Det vil ske lokalt på tilbuddene.

Orientering om socialudvalgets beslutninger vedr. besparelser med betydning for Center for Unge og Midlertidige Botilbud

Center for Unge og Midlertidige Botilbud (CUMB) skal i 2024 finde en besparelse på et årsværk (en årsløn for en medarbejder).

Der er sket en intern omorganisering i socialpsykiatrien, der har betydet, at der i forlængelse af omorganisering er fulgt to årsværk med over i CUMB. Det betyder, at der ikke skal afskediges nogle medarbejdere, og at besparelsen får ikke en betydning for tilbuddene.

Den anden besparelse, CUMB er ramt af, er besparelse på den administrative etage i Nansensgade og hermed opsigelse af lejemål. Centret har dog selv dækket besparelsen og kan derfor foreløbig beholde lejemålet.

En af begrundelserne for at bibeholde lejemålet er, at der ikke er billigere kontorfaciliteter andre steder, samt at der er gode mødefaciliteter, hvilket betyder, at man ikke skal ud at leje lokaler, hver gang der skal afholdes større møder.

Samlet er centret ikke ramt af de store besparelser, og budgettet ser for nuværende ud til at balancere i 2024.

2. Præsentation af fund fra Borgerfeedback

Mathilde (civilsamfundsvejleder) præsenterede fund fra borgerfeedback. Det aftales, at der i det kommende centerråd drøftes, om der er særlige emner, der bør undersøges.
Det afgående centerråd kan sende input til Maria, hvis der allerede nu ude på tilbuddene er feedback ift. den forrige undersøgelse og forslag til emner og punkter til den nye undersøgelse.

3. Valg til centerrådet

Det fremgår af retningslinjerne for centerråd, at der skal afholdes valg til centerråd hvert 2. år.

Der skal være afholdt valg senest 31. januar ude på alle tilbuddene. Der er tilbud, hvor der ikke er meldt dato ud for valg. Maria sender reminder ud til tilbudsleder og centerchef Lene Benn bringer det videre på kommende ledermøde.

Første centerrådsmøde i den nye valgperiode er den 21. februar.

4. Nyt fra Dialogforum

Der har været afholdt møde i Dialogforum den 27. november. Referat fra Dialogforum vedlægges som bilag på kommende møde.

Næste møde i Dialogforum er den 28. februar.

Der skal afholdes valg til Dialogforum på næste Centerrådsmøde.

5. Punkter fra beboer- og pårørenderepræsentanter

Thomas Koppels Allé

Tilbuddet er ikke døgndækket, og det betyder, at når man låser sig ude, skal man kontakte en låsesmed, det er en dyr udgift for borgere. Udmeldingen er samtidig, at man ikke må have mere end én nøgle, hvorfor man ikke kan udlevere en kopi til en anden, der vil kunne hjælpe. Flere medlemmer fortæller, at de oplever lignende udfordringer på deres tilbud.

Lene Benn vil følge op på det, og ude på tilbuddene vil man høre nærmere.

De store prisstigninger på kost er fortsat en udfordring og har medført, at flere har frameldt sig kostordningen. På Griffenfeldsgade er der samme udfordring, og når kost er en del af behandlingen, er det særlig udfordrende. På Thomas Koppels Allé er forholdene ikke optimale til, at flere laver mad samtidig. Der efterspørges en status på undersøgelsen af de økonomiske udregninger på kost mm.

Lene fortæller, at der har været set på ressourcer til regulering på kost og nye servicekontrakter, men det har ikke været muligt at finde ressourcerne. Det er derfor nødvendigt at man lokalt drøfter forholdende.

Thorupgården
Der efterspørges, om flere oplever utryghed på deres tilbud, særlig trusler blandt beboerne, og om man har anbefalinger til, hvordan man arbejder med at skabe et mere trygt botilbud.

Flere tilbud tilkendegiver, at de oplever utryghed på deres tilbud. Det har været et tilbagevendende punkt på Dialogforum. Lene Benn fortæller, at det er en vigtig opmærksomhed, at man skal være tryg på sit botilbud. Lene går videre med det og oplyser, at det er noget vi skal have talt mere om, og det skal blive ved med at være på dagsorden i centret.

BOFNA
Kommunikationen opleves mangelfuld, der har været vandskade, og der mangler udmelding omkring opfølgning. Lene Benn går videre med dette i samarbejde med tilbudsleder. Der rettes derudover en opmærksomhed omkring, at det er væsentligt, at ændringer kommunikeres ud lokalt, fx om ændringer i ledelsen.

Griffenfeldsgade

En forespørgsel om medicinhåndtering og medicinændring i FMK: Der kan indimellem gå op til en uge, fra der er sket ændringer, til medicin er klar. Det er en udfordring.

Rikke (udviklingskonsulent) fortæller, at der i 2024 er fokus på medicinhåndtering og særligt på arbejdsgangene. Der vil blive fulgt op på det.

Det drøftes blandt medlemmerne, at rollen som pårørenderepræsentant i centerrådet kan være vanskelig, og hvordan kan man repræsentere andre i sin rolle. Lene oplyser, at det er et opmærksomhedspunkt, hun vil gå videre med, herunder hvordan man kan få de bedste forudsætninger for at udfylde sin rolle.

Pårørendevejleder pointerer, at der samtidig er et behov for lokalt på tilbuddene at drøfte forståelsen af pårørende.

6. Orientering fra pårørendevejleder

Velkomstfolder

Input til forord deles medlemmerne imellem. Maria sammenskriver input og indsætter det i velkomstfoldereren.

Kommende arrangementer

Der er ikke fastlagt arrangementer endnu for i år. Der efterspørges en gentagelse af sidste års pårørende-arrangement.

Flere oplever, at oplysninger om arrangementer herunder også pårørende-arrangementer, ikke kommer ud på tilbuddene. Lene fortæller, at der er en udfordring med kommunikation, og det er noget, der skal arbejdes med.

7. Eventuelt

Det aftales, at punktet vedrørende utryghed på tilbuddene bringes ind i Dialogforum.

Pårørende-repræsentant fra Griffenfeldsgade fortæller, at hun synes, borgerfeedbacken indeholder vigtig viden og bør bringes videre, og ikke kun anvendes til internt brug på tilbuddene. Der er ikke meget evidens på tilbudsområdet.

Det var sidste centerrådsmøde i denne valgperiode. 

Tak for denne gang, for jeres engagement, gode drøftelser, input og bidrag.