Referat fra centerrådsmøde 25. maj 2023

Referat fra centerrådsmøde 25. maj 2023 i Center for Specialiserede Botilbud, kl. 17-19 på Boserupvej 5, 4000 Roskilde.

Referent: Henrik (HMR), Fælles Faglig Stab, sekretær for centerrådet i Center for Specialiserede Botilbud. Henrik kan kontaktes på e-mail: QX34@kk.dk.

1. Valg af ordstyrer og godkendelse af dagsorden

Konstitueret centerchef Paul Buhl Jørgensen (PBJ) byder velkommen.

Tilbudsleder Signe Strøm vælges som ordstyrer.

Dagsorden godkendes. Der er et ønske om at runde punktet vedrørrende pårørende fra sidst gang.

Pårørendebrochure fra Julie H med kontaktinfo blev medsendt i mail til alle centerrådsmedlemmer med udsendelse af sidste centerrådsreferat fra 23. februar 2023 på Holme.

2. Godkendelse af referatet fra sidste centerrådsmøde

Referatet fra sidste centerrådsmøde 23 februar 2023 godkendes med bemærkninger. B. var deltager på centerrådsmøde 23. februar 2023 – der var ikke afbud. 

Det præciseres, at vinduerne er planlagt til at skulle udskiftes på Stubberupgård.

Det besluttes, at et foreløbigt referat sendes ud til alle centerrådsdeltagere for kommentering, inden det bliver sendt endeligt ud. 

3. Gensidig information & Orientering og drøftelse

Orientering fra beboerrepræsentanter, pårørende og centeret:

PBJ: Paul fortæller, at Britta er sygemeldt på ubestemt tid. Foreløbig periode for Pauls konstituering er frem til 1. august. 

PBJ orienterer videre om, at centerets økonomi ser ganske fornuftigt ud. Prognoserne for centeret balancerer fint, hvilket er positivt. 

V: Takstfastsættelse for kosten på tilbud er blevet sat ned i starten af året, men priserne for udgifterne til kost er reelt højere. Det får betydning for det, som serveres ude på tilbuddene.

Paul anerkender problemstillingen. Centret må lave prioriteringer grundet økonomien. Paul vil gøre sit for at rejse det i cheflagene og anbefaler, at opmærksomheden tages op i Dialogforum.    

Signe supplerer med, at den har været løftet på Lokal-MED.

Stubberupgård har lavet en brochure om Stubberupgårds historie. Et årsblad er blevet udviklet af pårørendegruppen og bliver uddelt 10. juni. Lotte har været den drivende kraft. Der skal snart skiftes vinduer. Der har netop været miljøuge. Det var en succes, og der et ønske om gentagelse. Stubberup har fået ny afdelingsleder, han hedder Mikkel. 

Røde Mellemvej: Beboerne har fået nye kontaktpersoner, hvor beboerne selv har skulle vælge 3 i prioriteret rækkefølge. Det går i orden i juni måned. 

Vinduesprojekt er sat i bero pga. facaderenovering. Der laves fuglekasser og massagestol. 

Pårørende fra Røde Mellemvej: L. ønsker at kunne repræsentere flere end blot sig selv. Pt. repræsenterer hun sig selv. L. rejser et ønske om, at der kunne blive en lokal forankring i form af et lokalt råd for pårørende på Røde Mellemvej, hvor der kunne drøftes forskellige ting. Det benævnes som et stort problem, og et strukturelt problem. Før blev pårørende indkaldt til møde, og pårørende mødtes.

Problemstillingen anerkendes af PBJ, der opfordrer til at tænke videre over, hvordan det kan forbedres.

Sundbygårdsvej:  Der laves forårsspirringer og beplantning. ”Den Vilde Mission” er der fuld gang i, der laves fuglekasser og holdes egern. Sanserummet er kommet op og stå med massagestol. Der er sket meget positivt den senere tid.

Holme: Der er lavet have og forårsspirring – malet, plantet en masse. Skal have lavet ”insekt-boliger”. Fødselsdage markeres med kage og kaffe til alle.   

Granvej: Ulla fortæller, at der holdes åbent hus for naboer, for at vise hvordan byggeriet skrider frem. Booket ismaskine, bål, kaffevogn. Håbet er, at der kommer mange gode naboer, som er inviteret via flyers. Der inviteres til fodboldfest, og snart skal der være en kæmpe nabofest. Der er gang i at plante blomster, planter i det store område. Der etableres insekthoteller for alle insekterne. Der sat gang i projekt ”Den gode flytning”, hvor der inviteres til dialog om ideer, erfaringer med den gode flytning, men også mulighed for at få hjælp. 

Dialogforum: V. havde et mindre godt møde 3. maj og husker ikke så meget fra mødet. Der blev efterfølgende taget kontakt til botilbuddet grundet udtalelser på dialogmødet, hvilket V. oplever er imod forretningsgangen for mødet.  

L. (pårørende) har sendt opmærksomheder til ombudsmanden. Det er en kritik, som L. før har rejst vedrørende bemandingen på botilbud i weekender, påske og helligdage, hvor der er lav normering. AST-tilbuddet: Kompasset er lukket. Der er fx ikke aftensmad i weekender og helligdage, ingen væresteder har åbent. Bilerne tilknyttet botilbuddet må ikke benyttes pga. sikkerhedsnormeringen og en regel om, at der skal være 2 personaler ved kørsel. Lis sender det, velvidende at det formentlig ikke er noget, ombudsmand tager sig af. 

L. fortæller om et forestående møde på Katrineberg med Region Hovedstaden. Det omhandler fokus på bedre samarbejde mellem botilbudsteamet, region og botilbuddet, så borgere kan imødekommes bedre samlet set. L. har meldt sig til dialogmødet og vil rejse nogle opmærksomheder. 

4. Tværgående temamøde 22. juni

Orientering ved Henrik: Det næste tværgående temaarrangement foregår 22. juni 2023 kl. 16-18.30 på Københavns Rådhus. Arrangementet omhandler: Samlermani/horderi. Arrangementet er for centerrådsmedlemmer i socialpsykiatrien. Ledsagelse er muligt. Invitation og program blev uddelt på mødet. Bliver også sendt til alle i centerrådet og tilbudsledere. Deadline for tilmelding er 19. juni 2023. 

5. Bedre botilbudspakke – nye muligheder i CSB

Orientering og drøftelse ved Paul (PBJ) og Henrik (HMR): PBJ indleder med fortælle, at punktet er sat på, fordi der er sat en evaluering i gang af ”Bedre botilbudspakke”, som er finansieret af S018-midler. 

PBJ orienterer videre om, at Bedre botilbudspakke er en saltvandsindsprøjtning, som er politisk besluttet. Der er på den baggrund søsat mange initiativer rundt omkring i centeret. De ekstra midler skal styrke det pædagogiske arbejde, styrke samarbejdet med civilsamfundet, styrke det sundhedsfaglige arbejde, og endelig skal de styrke det udgående rusmiddelteam URUS. 

Bedre botilbudspakke løber over 4 år. Nogle af de penge er også landet i Center for Specialiserede Botilbud. Og det er de initiativer, som det er besluttet at evaluere på for at se, om der noget, der skal justeres på. 

Signe supplerer med konkrete eksempler på, hvordan udmøntningen af midlerne har været i centret:

Anders spillemand, keramik-damen på Stubberupgård og Holme, IT-undervisning.

Boserupvej: En karriererådgiver og en beskæftigelsesrådgiver er på vej.

Granvej har været på sommerhustur. 

”Den Vilde Mission” på Sundbygårdsvej, Røde Mellemvej, Sundbyhus er også derfra.  

Miljøuge-arrangementet i centeret, hvor alle tilbud var inviteret, er også fra de midler.

Nogle er midlerne forventes benyttet til bl.a. ansættelse af tværgående peermedarbejder. Der kommer et forslag om at ansætte en kunstmaler som fleksjobber, der kunne tage rundt på tilbuddene og tilbyde undervisning i kunst og terapi.

Enighed om at det er godt forslag. 

Der spørges til, om det er botilbuddene selv, der bestemmer, hvad midlerne skal bruges til. Det oplyses, at nogle af midlerne er afsat til andre aktiviteter på centerniveauer, andre kan botilbuddene bestemme over via nogle lokale processer. 

Der rejses et ønske om at få assistance i forhold til at bygge bro fra civilsamfundet til Stubberupgård, så der kan komme flere frivillige, hvilket vil gavne beboerne på stedet, så de får forbindelse til andet end Stubberupgård. 

HMR fortæller, at evaluatorerne af Bedre Botilbud indtil nu har spurgt tilbudsledere om de forskellige tiltag og deres effekt, men der ønskes også udsagn fra borgerne om de forskellige tiltag og muligheder. På den baggrund tages der en runde på mødet, hvor borgere i Center for Specialiserede Botilbuds centerråd fortæller og ytrer sig om, hvordan de oplever de nye initiativer på centerniveau og tilbudsniveau fra Bedre botilbudspakke. Se vedlagte bilag (”Citater fra borgere vedr. SO18-midler og nye muligheder”) til nærværende referat, som er udsagn fra borgere om center og tilbudsaktiviteter, der er sendt til evalueringen af Bedre botilbudspakke.   

6. Centerets udviklingsplaner 2023

Orientering ved Paul (PBJ): Punktet er flyttet fra til sidste centerrådsmøde 23 februar 2023 fra Holme.

PBJ: Center for Specialiserede Botilbud har i sin udviklingsplan følgende udvalgte fokusområder for centeret og tilbuddene:

  • Mere nærvær – mindre fravær (medarbejdere, der er i trivsel, leverer højere kvalitet og er mindre syge).
  • Borgernes ejerskab til egne planer – samt mere samlet indsats (som omhandler den lovgivningsmæssig forpligtelse til at dokumentere, at vi bliver bedre til at sætte borgeren i centrum i de planer, som omhandler dem selv)
  • Noget at stå op til (beskæftigelsesmuligheder – noget meningsfuldt at lave)
  • Inddragelse af netværk (inddragelse af bl.a. pårørende i borgerens recovery)

Tilbuddene har udmøntet fokusområderne i lokale udviklingsplaner, dvs. i mere konkrete aktiviteter, og arbejder med dem gennem lokale indsatser året igennem. 

I Socialforvaltningen er der følgende måltal for sygefravær: 12,5. 

Prognosen i Center for Specialiserede Botilbud er, at man lander lige over 14 dage pr. medarbejder i 2023. Center for Specialiserede Botilbud er det center, der ligger lavest af alle centre.

7. Ønsker til dagsorden til næste møde

Næste centerrådsmøde er 7. september 2023. Det besluttes, at det bliver på Sundbygårdsvej 1, 2. sal, 2300 København S, mødelokalet nede for enden af gangen.

Punkter på næste centerrådsmøde: 

  • Ejerskab til egne planer. Nye samarbejdsstrukturer med myndighed (fremskudt sagsbehandling) i socialpsykiatrien/tilbud og DOMUS.
  • Pårørenderåd – erfaringerne for Stubberupgård.